Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Χρόνια Πολλά στις Μαμάδες

Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, ενότητα 7η ζητήθηκε από τους μαθητές του τμήματος Α5 να επιλέξουν ένα πίνακα ζωγραφικής και να τον περιγράψουν. Η Φλώρου Χριστίνα επέλεξε τον παρακάτω πίνακα και έκανε την ακόλουθη περιγραφή.

 Αυτός ο πίνακας που θα σας περιγράψω ονομάζεται "Μητέρα και παιδί" και τον ζωγράφισε ο Gustav Klimt.
   Το πρώτο πράγμα που βλέπουμε στον πίνακα είναι μία γυναίκα και ένα παιδί που κοιμούνται μαζί. Αν παρατηρήσουμε τον πίνακα λίγο καλύτερα, θα καταλάβουμε ότι αυτή η γυναίκα είναι η μητέρα τουυ παιδιού, διότι το κρατάει στην αγκαλιά της και επιπλέον κανένας από τους δυο τους δε φοράει ρούχα, κάτι που μας δείχνει ότι υπάρχει οικειότητα μεταξύ τους. Η μητέρα του παιδιού έχει ξανθά, μακριά μαλλιά και ένα ελαφρύ βάψιμο στα μάγουλά της και στο στόμα της. Το παιδί είναι κοριτσάκι. Φαίνεται να είναι μικρής ηλικίας, περίπου τριών χρόνων και σε αντίθεση με τη μητέρα της έχει καστανά και κοντά μαλλιά. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε ακριβώς πού ξαπλώνουν αλλά βλέπουμε ότι ο Klimt έχει ζωγραφίσει γύρω τους λουλούδια. Με αυτόν τον τρόπο και με τα απαλά χρώματα που χρησιμοποιεί εκπέμπει ηρεμία και γαλήνη.
   Επέλεξα αυτόν τον πίνακα, ο οποίος είναι κρεμασμένος πάνω από το κρεβάτι των γονιών μου, διότι μου θυμίζει τη δικιά μου τη μαμά και το πόσο πολύ την αγαπώ.

                                                                                                                          Χριστίνα Φλώρου Α΄5