Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΦΡΑΝΚ

ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Το ημερολόγιο της  Άννας Φρανκ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
  Η Άννα Φρανκ ήταν ένα κορίτσι, μόλις 13 χρονών. Ζούσε με τον μπαμπά της, τη μαμά της και την αδερφή της (τη Μαργκότ) στη Γερμανία και πήγαινε στο εβραϊκό σχολείο. Στα γενέθλιά της τής αγόρασαν ένα ημερολόγιο που το είχε σαν μια φίλη και η ίδια το ονόμασε Κίττυ. Μέσα σε αυτό περιέγραψε τη ζωή της.
  Τον Μάιο του 1940 η οικογένεια Φρανκ μετακόμισε στην Ολλανδία γιατί οι Γερμανοί κήρυξαν πόλεμο εναντίον των Εβραίων. Τους απαγορεύθηκε να οδηγούν, μετά τις 8 έπρεπε να είναι όλοι μέσα στα σπίτια τους και δεν επιτρεπόταν να πηγαίνουν σε χώρους διασκέδασης. Μπορούσαν να πηγαίνουν για ψώνια μόνο σε εβραϊκά καταστήματα, τα παιδιά να φοιτούν μόνο σε εβραϊκά σχολεία και ήταν υποχρεωμένοι να φορούν πάντα το κίτρινο αστέρι για να ξεχωρίζουν ότι είναι Εβραίοι.
   Αργότερα, όταν μπήκε και η Ολλανδία στον πόλεμο, η Γκεστάπο (γερμανική μυστική αστυνομία) μάζευε τους Εβραίους σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Έτσι η οικογένεια της Άννας έπρεπε να κρυφτεί για να γλιτώσει.
  Κρύφτηκαν σε μια σοφίτα πίσω από τα γραφεία της οικογενειακής επιχείρησης, όπου η κυρία Μιπ Γκις, η οποία δούλευε για τον πατέρα της Άννας, τους φιλοξένησε διακινδυνεύοντας τη ζωή της. Μαζί τους κρύφτηκαν και ο κος Βαν Ντάουν (συνάδελφος του κ. Φρανκ) με τη γυναίκα του και το γιο τους Πέτερ και αργότερα ακόμα ένα άτομο. Έμειναν εκεί κρυμμένοι για 2 χρόνια και τους προμήθευαν κρυφά με φαγητό και ρουχισμό και άλλοι φίλοι και συνάδελφοι του κ. Φρανκ.
  Για να μην κάνουν αισθητή την παρουσία τους έπρεπε να μην κάνουν καθόλου θόρυβο, να μην βγαίνουν έξω και ούτε καν να κοιτάζουν έξω από το παράθυρο κατά τη διάρκεια της μέρας γιατί τα γραφεία λειτουργούσαν και μπορούσε κάποιος να τους δει και να τους προδώσει.
  Η Άννα όλη μέρα διάβαζε βιβλία, μάθαινε γαλλικά, παρατηρούσε τι έκαναν οι υπόλοιποι, και όλα αυτά τα σημείωνε στο ημερολόγιό της. Επειδή όλοι αυτοί οι άνθρωποι ζούσαν μαζί σ’ένα μικρό χώρο, 24 ώρες την ημέρα, ήταν φυσικό να δημιουργούνται διαφωνίες και εντάσεις.
   Στην αρχή η Άννα αδιαφορούσε για τον Πέτερ και δεν είχε καλή γνώμη γι’ αυτόν, αλλά καθώς περνούσε ο καιρός έβρισκε κοινά μεταξύ τους και άρχισε να τον ερωτεύεται.
   Στις 4 Αυγούστου μπήκε η πράσινη αστυνομία στο πίσω σπίτι , συνέλαβε τους κρυμμένους και τους έφερε στα γερμανικά ή μάλλον στα ολλανδικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το πίσω σπίτι ψάχτηκε και λεηλατήθηκε. Ανάμεσα στα βιβλία ,κομμάτια από χαρτιά , περιοδικά και εφημερίδες βρέθηκε το ημερολόγιο της Άννας. Από τους κρυμμένους μονάχα ο πατέρας γύρισε πίσω .Η Άννα πέθανε τον Μάρτη του 1945 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν, δύο μήνες πριν  την απελευθέρωση της Ολλανδίας.
 Κριτική
Το βιβλίο που διάβασα δυστυχώς δεν μου άρεσε. Περιέχει πολλές λεπτομέρειες που προσωπικά εμένα με κούραζαν και με έκαναν να βαρεθώ καθώς επίσης δεν με κρατούσε και σε αγωνία. Αν και το θέμα του είναι ενδιαφέρον, λόγω των παραπάνω μειονεκτημάτων του το βιβλίο γίνεται αδιάφορο έως και κουραστικό ενώ επίσης και  δυσκολοδιάβαστο.
Χαρακτηρισμός
Άννα Φρανκ: Η Άννα, η πρωταγωνίστρια συγγραφέας του βιβλίου ήταν μία δεκατριάχρονη γερμανίδα εβραιοπούλα. Εκείνη την εποχή οι Εβραίοι διώκονταν και έτσι αποφάσισε να αποτυπώσει την αγωνία της στο χαρτί κρατώντας ημερολόγιο. Μια έξυπνη και ώριμη κοπέλα την οποία όμως όλοι κακολογούσαν και μάλωναν . Λόγω της ηλικίας της ήταν ευέξαπτη και για αυτό τον λόγο υπήρχαν και πολλοί καυγάδες με την μητέρα της και την κυρία Βαν-Νταν. Επιπλέον πολλές φορές φερόταν εγωιστικά και με πείσμα.
Μαργκότ: Η Μαργκότ είναι η μεγαλύτερη αδερφή της Άννας . Όπως και η Άννα βρίσκεται και αυτή στην εφηβεία με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αντιπαραθέσεις μεταξύ τους.



ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΑΤΑΣΑ, μαθήτρια του Β3΄

ΤΟ ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΟ

14ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης

Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΟΥ



ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ


ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΠΑΠΑΚΩΝ/ΝΟΥ ΝΑΤΑΣΑ
ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΕΡΙΦΥΛΗ
                               Β3΄



 ΠΕΡΙΛΗΨΗ


Η Cotten Stone, μια επιδέξια δημοσιογράφος του SNN βρίσκεται σε αποστολή στη Μέση Ανατολή και προσπαθεί να γλιστρήσει έξω από τη χώρα στο σκοτάδι της νύχτας. Τότε της δίνεται ένα κουτί από έναν ετοιμοθάνατο αρχαιολόγο, Δρ Γαβριήλ Archer, ο οποίος στη συνέχεια λέει με την τελευταία του πνοή πως είναι η μοναδική. Της μιλάει σε μια γλώσσα που μόνο η Cotten και η νεκρή δίδυμη αδελφή της γνώριζαν .Όταν ανακαλύπτει ότι το αντικείμενο που βρισκόταν μέσα στο κουτί  θα αποτελέσει την πιο σημαντική είδηση των τελευταίων 2000 χρόνων, ζητά την βοήθεια του Τζων Τάιλερ, ενός βιβλικού ερευνητή και ιερέα. Έτσι προσπαθεί απεγνωσμένα να ανακαλύψει γιατί διάφοροι άνθρωποι, που δεν είχε συναντήσει ποτέ ξανά στη ζωή της, κάνουν τα πάντα για να την πείσουν ότι «είναι η μοναδική» που θα μπορούσε να σταματήσει «κάτι». Οι έρευνές της όμως επεμβαίνουν στα σχέδια που έχει καταστρώσει η πιο ισχυρή οργάνωση του κόσμου εδώ και εκατοντάδες χρόνια, πράγμα το οποίο δεν διαφέρει και πολύ από μια θανατική ποινή. Είναι λοιπόν δυνατόν η νέα αυτή δημοσιογράφος να γλιτώσει από τον θάνατο και να ανακαλύψει την αλήθεια;





ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ
Cotten Stone
Η Cotten Stone, πρωταγωνίστρια του βιβλίου, είναι μια δυναμική δημοσιογράφος του SNN. Είναι ευχάριστη , γεμάτη περιέργεια και έτοιμη για περιπέτειες. Καθώς είναι αποφασιστική ξέρει να θέτει στόχους και να παλεύει για την υλοποίηση τους.

ΚΡΙΤΙΚΗ
Το βιβλίο «Η συνωμοσία του ιερού Δισκοπότηρου» θίγει το θέμα της πάλης ανάμεσα στο καλό και στο κακό που επικρατεί στον κόσμο. Αν και αναφέρει θρησκευτικά γεγονότα και φανταστικές καταστάσεις, δεν συγχέει την θεωρία με την αλήθεια και παραμένει προσγειωμένο και ευχάριστο. Είναι δραματικό με γρήγορο ρυθμό και κρατάει την αγωνία υψηλή μέχρι την τελευταία σελίδα. Οι χαρακτήρες είναι κατανοητοί και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Έχει εθιστική και ενδιαφέρουσα πλοκή με συνεχείς ανατροπές και εξελίξεις ενώ παράλληλα το τέλος είναι αναπάντεχο. Καθώς ευκολοδιάβαστο αποτελεί ένα βιβλίο ιδανικό για εφήβους και ενήλικες που αγαπούν ιστορίες μυστηρίου. Περνάει με εύστοχο τρόπο αλληγορικά μηνύματα και προβάλλει την δυναμική προσπάθεια που μπορεί να καταβάλλει ένας άνθρωπος θέτοντας στόχους.